Bahan-Bahan:
Seekor ikan kerapu ( sederhana besar )
Bahan A :
1 labu bawang besar ( dimayang halus )
3-4 ulas bawang putih( diketuk )
1.5 cm halia ( dihiris )
4 batang serai ( diketuk )
Bahan B :
2 sudu air asam jawa
1 sudu kicap sotong @ sos ikan
1 sudu sos tiram
2 helai daun limau purut
sedikit cili padi (bergantung kepada citarasa)
Garam & gula ikut citarasa
Cara:
1. Bersihkan ikan. panaskan minyak dan tumiskan semua bahan A.
2. Bila agak wangi masukkan sedikit air dan juga bahan B
3. Masukkan garam & gula
4. Masukkan ikan dan daun limau purut serta cili padi.
Tambahan:
Kalau suka sayuran, letak masa nak masak tu ( lepas masukkan ikan )
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment